Prawidłowa eksploatacja urządzeń gastronomicznych, wymaga stałego ich doglądania, przede wszystkim pod względem sprawności. Trzeba więc regularnie, najlepiej każdego dnia, przeprowadzać bieżące przeglądy codzienne, jak również regularnie, przynajmniej 2-3 razy w roku, odstawiać urządzeń, na serwis, w celu przeprowadzenia bardziej dokładnych przeglądów technicznych. Dzięki temu, eksploatacja urządzeń gastronomicznych, będzie przebiegać bezproblemowo. Przekłada się to na realne oszczędności dla firmy, o czym poniżej w kilku słowach opowiemy wszystkim zainteresowanym tym zagadnieniem.
Co w treści artykułu?
Dlaczego eksploatacja urządzeń gastronomicznych, wymaga ich stałego serwisowania?
Powiedzmy sobie od razu, iż dobrze serwisowane urządzenia gastronomiczne, będą charakteryzować się dłuższą żywotnością. Nie będą tak często ulegać uszkodzeniom i awariom. Przede wszystkim zaś, w trakcie regularnych przeglądów, można będzie wychwycić ewentualne uszkodzenia wiodące do poważnych konsekwencji. Dzięki temu zaś, można je w porę zdiagnozować i usunąć. Pozwala to uniknąć poważniejszych napraw, czy też nawet, w skrajnych przypadkach, konieczności zakupu nowych urządzeń gastronomicznych. Należy tutaj więc powiedzieć, iż prawidłowa eksploatacja urządzeń gastronomicznych, opiera się przede wszystkim na ich regularnych przeglądach i serwisowaniu.
Jak zaplanować wszystkie przeglądy sprzętu gastronomicznego?
Kluczową kwestią będzie tutaj ustalenie konkretnych zadań dla poszczególnych pracowników. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie się do poniższej listy:
- Pracownik kończący zmianę, ma obowiązek przeprowadzenia podstawowego przeglądu urządzeń, które obsługiwał, oraz ich utrzymania w należytej czystości.
- Jeśli pracownik pracuje na ostatniej zmianie, należy urządzeń sprawdzić bardziej wnikliwie, aby wychwycić ewentualne uszkodzenia, poluzowane elementy, czy też inne usterki.
- Regularnie, co najmniej 2-3 razy w ciągu roku, należy przeprowadzać kompleksowy przegląd techniczny. W tym celu należy odstawić posiadane urządzenia, na serwis urządzeń gastronomicznych, gdzie zostaną przeprowadzone wszystkie naprawy oraz testy sprzętu. Pozwoli to wychwycić drobne usterki i je usunąć, zanim rozwiną się w poważniejsze uszkodzenia.
Trzeba będzie więc zadbać o to, aby pracownicy dysponowali odpowiednią ilością czasu na koniec zmiany, w celu przeprowadzenia niezbędnych przeglądów stanu technicznego. Pozornie będzie się to przekładać na straty, głównie w wykorzystaniu czasu pracy pracownika. Nie mniej jednak, dzięki takiemu podejściu, eksploatacja urządzeń gastronomicznych będzie stać na odpowiednio wysokim poziomie. Pozwala to na wychwycenie wszystkich usterek i ich naprawę, zanim dojdzie do poważniejszych awarii i uszkodzeń, kosztownych w naprawie, lub tez całkowicie eliminujących urządzenie z eksploatacji.
Podsumowanie.
Ostatecznie więc, musimy tutaj podkreślić, iż prawidłowa eksploatacja urządzeń gastronomicznych jest wymagająca. Z drugiej jednak strony, stosując się do wszystkich zaleceń w tym zakresie, możliwe jest poczynienie poważnych oszczędności, z tytułu kompleksowych napraw, czy też nawet konieczności zakupu nowego sprzętu gastronomicznego.