Eksploatacja urządzeń gastronomicznych

Prawidłowa eksploatacja urządzeń gastronomicznych, wymaga stałego ich doglądania, przede wszystkim pod względem sprawności. Trzeba więc regularnie, najlepiej każdego dnia, przeprowadzać bieżące przeglądy codzienne, jak również regularnie, przynajmniej 2-3 razy w roku, odstawiać urządzeń, na serwis, w celu przeprowadzenia bardziej dokładnych przeglądów technicznych. Dzięki temu, eksploatacja urządzeń gastronomicznych, będzie przebiegać bezproblemowo. Przekłada się to na realne oszczędności dla firmy, o czym poniżej w kilku słowach opowiemy wszystkim zainteresowanym tym zagadnieniem.

Dlaczego eksploatacja urządzeń gastronomicznych, wymaga ich stałego serwisowania?

Powiedzmy sobie od razu, iż dobrze serwisowane urządzenia gastronomiczne, będą charakteryzować się dłuższą żywotnością. Nie będą tak często ulegać uszkodzeniom i awariom. Przede wszystkim zaś, w trakcie regularnych przeglądów, można będzie wychwycić ewentualne uszkodzenia wiodące do poważnych konsekwencji. Dzięki temu zaś, można je w porę zdiagnozować i usunąć. Pozwala to uniknąć poważniejszych napraw, czy też nawet, w skrajnych przypadkach, konieczności zakupu nowych urządzeń gastronomicznych. Należy tutaj więc powiedzieć, iż prawidłowa eksploatacja urządzeń gastronomicznych, opiera się przede wszystkim na ich regularnych przeglądach i serwisowaniu.

Jak zaplanować wszystkie przeglądy sprzętu gastronomicznego?

Kluczową kwestią będzie tutaj ustalenie konkretnych zadań dla poszczególnych pracowników. Najlepszym rozwiązaniem będzie zastosowanie się do poniższej listy:

  • Pracownik kończący zmianę, ma obowiązek przeprowadzenia podstawowego przeglądu urządzeń, które obsługiwał, oraz ich utrzymania w należytej czystości.
  • Jeśli pracownik pracuje na ostatniej zmianie, należy urządzeń sprawdzić bardziej wnikliwie, aby wychwycić ewentualne uszkodzenia, poluzowane elementy, czy też inne usterki.
  • Regularnie, co najmniej 2-3 razy w ciągu roku, należy przeprowadzać kompleksowy przegląd techniczny. W tym celu należy odstawić posiadane urządzenia, na serwis urządzeń gastronomicznych, gdzie zostaną przeprowadzone wszystkie naprawy oraz testy sprzętu. Pozwoli to wychwycić drobne usterki i je usunąć, zanim rozwiną się w poważniejsze uszkodzenia.

Trzeba będzie więc zadbać o to, aby pracownicy dysponowali odpowiednią ilością czasu na koniec zmiany, w celu przeprowadzenia niezbędnych przeglądów stanu technicznego. Pozornie będzie się to przekładać na straty, głównie w wykorzystaniu czasu pracy pracownika. Nie mniej jednak, dzięki takiemu podejściu, eksploatacja urządzeń gastronomicznych będzie stać na odpowiednio wysokim poziomie. Pozwala to na wychwycenie wszystkich usterek i ich naprawę, zanim dojdzie do poważniejszych awarii i uszkodzeń, kosztownych w naprawie, lub tez całkowicie eliminujących urządzenie z eksploatacji.

Podsumowanie.

Ostatecznie więc, musimy tutaj podkreślić, iż prawidłowa eksploatacja urządzeń gastronomicznych jest wymagająca. Z drugiej jednak strony, stosując się do wszystkich zaleceń w tym zakresie, możliwe jest poczynienie poważnych oszczędności, z tytułu kompleksowych napraw, czy też nawet konieczności zakupu nowego sprzętu gastronomicznego.