Prawidłowe użytkowanie urządzeń gastronomicznych, we wszelkiego rodzaju lokalach, restauracjach, czy też zakładach produkcji spożywczej, to bardzo ważna kwestia. Będzie się ona przekładać nie tylko na jakość oferowanych usług, ale w wielu przypadkach także na ogólną możliwość ich świadczenia. Jeśli bowiem użytkowanie urządzeń gastronomicznych nie będzie prowadzone prawidłowo, będzie zachodzić zwiększone ryzyko różnorodnych awarii i uszkodzeń sprzętu. To zaś, może prowadzić do przestojów produkcyjnych i uniemożliwienia prawidłowej działalności.
Co w treści artykułu?
Jak powinno wyglądać prawidłowe użytkowanie urządzeń gastronomicznych?
W tym przypadku, kwestią kluczową będzie przygotowanie odpowiednich procedur postępowania dla pracowników. Należy w nich uwzględnić obowiązek utrzymania obsługiwanych przez pracownika urządzeń w czystości i nienagannym stanie technicznym. Po stronie pracodawcy będzie z kolei leżeć obowiązek takiej organizacji pracy, aby każdy z pracowników miał odpowiednią ilość czasu na przeprowadzanie prac związanych z utrzymaniem urządzeń gastronomicznych w czystości i bieżące przeglądy techniczne.
Na koniec każdej zmiany, pracownik powinien mieć odpowiednio dużo czasu do tego, aby użytkowanie przez siebie urządzenia posprzątać i sprawdzić ich stan techniczny. Co prawda nie będzie on w stanie wychwycić poważniejszych uszkodzeń, niemniej jednak najczęstsze z nich już tak. wszelkiego rodzaju uszkodzenia zewnętrzne, jak chociażby poluzowane elementy, osłony, czy też uszkodzenia przewodów, pracownik wychwyci bez problemów. W większości też przypadków, tego typu uszkodzenia będzie można usunąć we własnym zakresie, co ograniczy ryzyko pojawienia się poważniejszych awarii urządzeń.
Poważniejsze usterki i regularny serwis urządzeń gastronomicznych.
Jak już wspomnieliśmy, pracownik podczas codziennych przeglądów nie będzie w stanie wychwycić wszystkich uszkodzeń i usterek. Koniecznym jest jednak wychwytywanie wszystkich. Wobec tego też, należy też regularnie, około 2 razy w roku przeprowadzać profesjonalny serwis sprzętu gastronomicznego. Należy wezwać profesjonalnego serwisanta, który będzie w stanie wychwycić wszystkie usterki wewnętrzne, które nie naprawione mogłyby z czasem doprowadzić do poważniejszych awarii bądź całkowitego uszkodzenia urządzeń.
Takie podejście pozwoli nam na prawidłowe a przede wszystkim długookresowe użytkowanie urządzeń gastronomicznych bez konieczności ponoszenia ogromnych kosztów związanych z usuwaniem poważnych awarii, wynajmu sprzętu rezerwowego czy też zakupu nowych urządzeń w miejsce tych, całkowicie zniszczonych.
Podsumowanie.
Widzimy wiec dość wyraźnie, iż użytkowanie urządzeń gastronomicznych jest w pewnym sensie dość wymagające. Musimy do tego zagadnienia podejść w stu procentach prawidłowo i zadbać o to, aby były one utrzymywane w dobrym stanie technicznym. Stanie, który ograniczy ryzyko powstawania poważniejszych awarii i umożliwi długookresowe, bezawaryjne użytkowanie urządzeń gastronomicznych.