A właśnie wilcza jagoda,moja babcia miała kilka opakować kupionych przez internetową aptekę.To niby miało zastępować chemię(Babcia miała raka brzucha czy coś).
Ps:miała bo nieżyje już
Google
Wysłany: Reklama Google - forum próbuje zarobić na swoje utrzymanie ;-)
silnie trójący jest siarkowodór spowalnia metabolizm a także i uruchamia mechanizmy które powodują taki jakby stan hibernacji.
wystarczy 1mg siarkowodoru na 1dm sześcienny powietrza do zgonu
Odsyłam do zapoznania się z nomenklaturą chemii nieorganicznej.
Zv.
Jest taka roślina - Barszcz Sosnowskiego, na jej liściach i łodygach znajduje się parzący związek (furokumaryna). Poparzenia mogą sięgać nawet do 3 stopnia, wywołuje także zapalenie spojówek.Kiedyś hodowało się, tę roślinę i przetwarzano na paszę dla zwierząt. Szkodliwości rośliny sprzyja wilgotność powietrza i wysoka temperatura.
_________________ Im więcej potu na poligonie, tym mniej krwi na wojnie.
Z tego co czytam chyba nikt nie wspomniał o metanolu. Pierwszego z szregu homologicznego alkoholi o wzorze CH3OH. Otrzymywany podczas suchej destylacji drewna. 2-5 g powoduje ślepotę a ponad 12 g śmierć.
_________________ 3 klasa gimnazjum. początkujący.
Neurotoksyna - znajduje się w jadzie Czarnej Mamby, paraliżuje ona układ nerwowy, śmierć następuje po ok 10-15 godzin od ukąszenia przez tego węża ale także w ciągu kilku minut na skutek paraliżu mięśni oddechowych.
Charakterystycznymi objawami zatrucia neurotoksyny są m.in brak akomodacji oczu ( czyli dostosowaniu ostrości względem oglądanego obrazu ), drgawki wraz z drżeniem mięśni jaki i oszołomienie.
Odnotowano także przypadki zabicia przez Mambę np. żyraf.
Jad tan jest obecnie badany ze względu na możliwość wykorzystania go w medycynie.
gość Gość
Wysłany: 2008-12-14, 11:38
major napisał/a:
Jest taka roślina - Barszcz Sosnowskiego, na jej liściach i łodygach znajduje się parzący związek (furokumaryna). Poparzenia mogą sięgać nawet do 3 stopnia, wywołuje także zapalenie spojówek.Kiedyś hodowało się, tę roślinę i przetwarzano na paszę dla zwierząt. Szkodliwości rośliny sprzyja wilgotność powietrza i wysoka temperatura.
Mój dobry znajomy ze swoją dziewczyną poparzyli sie Barszem nad jeziorkiem. To było 5-6 lat temu, do dzis mają ślady po tym poparzeniach na nogach. Pozdrawiam Forumowiczów!
Wszystko po przedawkowaniu staje się trucizną... np. kofeina- jest w bardzo wielu produktach... kawie, napojach energetyzujacych, coli i wiele innych, a jedna jej łyżeczka zabija....
_________________ TLenek Azotu-Zatrzymuje ciepło 296 efektywniej niż CO2, pozostaje w atmosferze przez średnio 114 lata.
Metan-Utrzymuje się w atmosferze od 9 do 15 lat. Zatrzymuje ciepło 21 razy bardizej efektywnie niż CO2.
Co do kofeiny, to powinnam już dawno nie żyć ( kawa potrafi strasznie uzależnić ). Oczywiście żartuję sobie, muchomor czerwony zawiera muskarynę - trująca substancja, działająca po ok 20 min. ale znajoma mi kiedyś mówiła, że jej babcia zbierała te grzyby, bardzo długo gotowała po czym je jadła i nic jej nigdy nie było. Choć po takim długim gotowaniu musiało to wyglądać co najmniej nie apetycznie. A co do grzybów, często niesłusznie uważanym grzybem, za trujący jest twardzioszek przydrożny, mały grzybek, z blaszkowatym kapeluszem, jest go pełno w lasach w powyższego względu i mimo takiego oceniania, grzyb ten jest jak najbardziej jadalny i całkiem dobry.
Po to właśnie się gotuje Wysoka temp. zabij niektóre bakterie itd. I pewnie dlatego te grzyby straciły swoje właściwości trujące.
_________________ TLenek Azotu-Zatrzymuje ciepło 296 efektywniej niż CO2, pozostaje w atmosferze przez średnio 114 lata.
Metan-Utrzymuje się w atmosferze od 9 do 15 lat. Zatrzymuje ciepło 21 razy bardizej efektywnie niż CO2.
A da się jakoś sprawdzić, czy zebrane przez nas grzyby na pewno nie są trujące? Bo mówią, że to z wkładaniem srebrnych sztućców do wody z grzybami to pic na wodę.
Dobrze jest sprawdzić w atlasie, najlepsza i najbezpieczniejsza wg. mnie metoda.
Najsilniej trującym grzybem w Polsce jest oczywiście wszystkim znany muchomor sromotnikowy - zawiera on alfa-amanityna. To jedna z najsilniejszych toksyn występujących w grzybach. Objawy występują po 10h, początkowo są to ból brzucha, wymioty, biegunka. Po czasie spada ciśnienie krwi, przyspieszenie akcji serca i ogólne odwodnienie. Po zażyciu większej dawki tej trucizny po 3-4 dniach następuje zgon spowodowany niewydolnością wątroby.
Wysoka temp. zabij niektóre bakterie itd. I pewnie dlatego te grzyby straciły swoje właściwości trujące.
Wydaje mi się, że nie do końca masz rację, bo w muchomorze nie zabijają bakterie, tylko tak jak napisałamajor, - muskaryna, a także (http://pl.wikipedia.org/wiki/Kwas_ibotenowy . Ale nie wiem jak te grzyby mogły stracić wlaściwości trujące po długim gotowaniu, może to coś w nich się rozpada, a może to nieprawda w ogóle
_________________ Twoja wyobraźnia może więcej niż sobie wyobrażasz.
Prawdopodobnie zmienia się skład chemiczny - wiązania ulegają rozpadowi, lub coś podobnego, tak mi się wydaje. Poza tym jak pisałam wcześniej mała ilość tej toksyny nie jest śmiertelna, choć to również zależy od organizmu i okoliczności ( np. osłabiony organizm na skute choroby itd. ).
Część trujących związków zawartych w grzybach ma budowę białkową, a wysoka temperatura powoduje ich "ścinanie się" i deaktwację. Zaznaczam- część, bo nie wszystkie toksyny rozkładają się/dezaktywują pod wpływem gotowania.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane