a czemu by nie dobrą opcją są też małe transformatory elektroniczne do zasilania halogenów. Na wyjściu masz stałe na pięcie i kilka amper w zależności od mocy urządzenia. Znajdziesz w marketach budowlanych już od kilkunastu złotych
Agrh, nie dostrzegacie najprostszych rozwiązań:) Zasilanie- zasilacz komputerowy, chyba każdy ma jakiś stary sprzęt a jeśli nie to można taki za grosze dostać. Po wymianie diod w szynie -12v spokojnie z zasilacza 250W wyciągniemy 7A między -12 a +12v (dla tych których kłopotliwa może być wymiana diod można elektromagnes podłączyć +12 a masę).Wywalamy zasilacza wiatraczek, nie będzie potrzebny a może przydać się do innych celów:), wszystkie złącza których nie używamy . Następnie rozwalamy jakiś transformator i wyciągamy z niego uzwojenie, przewijamy to na jakąś śrubę (możliwie krótką, pole elektromagnetyczne będzie rozkładać się na mniejszej przestrzeni, co trochę wzmocni siłę naszego cacka). Nawijamy najwięcej zwojów ile się da, rezystancja jest tu pomijalna, a ilość zwojów zwiększa siłę pola elektromagnetycznego. Dobrze by, gdyby drut był możliwie gruby, bo przy dość wysokim prądzie wydzieli się dużo ciepła, możemy nawet do chłodzenia wykorzystać wymontowany z zasilacza wiatraczek. Pokazujemy wszystko nauczycielowi fizyki i szósteczka w kieszeni:)
Powodzenia
@up Hehe, te twoje "dwie cewki dla wzmocnienia" chyba Ci za wiele nie dają, po pierwsze że są na osobnym rdzeniu, po drugie-na moje są to dławiki od jakiejś starej przetwornicy mające za zadanie wytłumienie z sygnału częstotliwości sieciowej, na rdzeniu nieprzystosowanym do działania jako elektromagnes, nie pomagają one w żaden sposób, poza tym zamiast kabla lepiej użyć drutu DNE, w emaliowanej otoczce, więcej tego drutu wejdzie (rozwalasz jakiś stary transformator i odwijasz:)), krótszy zwój byłby lepszy. Wiarygodniej byłoby, gdybyś w pokazie zamiast magnesów użył zwykłego żelastwa
Ok. zgadzam sie z tobą ,zdjąłem te dwie cewki 'niepotrzebne" i sorki że w pokazie użyłem magnesów 'bardzo słabych' tylko ten mały kwadracik był mocny. A tak w ogóle to pod tymi kablami jest nawinięte 4-5 warstw drutu "DNE" tylko nawinąłem te kable bo to się troszkę grzało.
A najlepiej zamiast samemu robić takie cacko wymontować cewkę z gotowymi zwojami z jakiegoś niepotrzebnego urządzenia, np. telewizora. Nie wiem tylko dlaczego jak podłączam mój elektromagnes pod 9V to prawie w ogóle nie przyciąga a jak pod 1,5V to działa zdecydowanie lepiej. Może mi to ktoś wyjaśnić?
Można tak zrobić, ale czy nie większą radość dalej coś co zrobiło się samemu? Siła elektromagnetyczna nie zależy od napięcia, ale od natężenia, widocznie twoje źródło 1.5 v ma większą wydajność prądową, niż to 9v
Baterie nie nadają się do używania jako zasilanie dla elektromagnesu, można w tym celu użyć zasilacza komputerowego (elektromagnes podłączasz między czarny a żółty przewód, jeśli za mocno się grzeje to między czerwony a czarny we wtyczce dla dysku twardego, NIE używać W działającym KOMPUTERZE jeśli chcesz użyć zasilacza- wymontuj go z komputera )
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum