Nie pamiętam czy jest na forum przepis jak otrzymać sztuczną krew ale dam:
potrzebny jest tiocyjanian potasu( rodanek potasu) oraz sól żelaza, po dodaniu tych dwóch składników powstanie nam kompleks o krwisto-czerwonym kolorze przypominającym krew.
Rodanek służy w fotografii ale nie pamiętam do czego a sól żelaza sobie otrzymaj.
_________________ || CHEMIK ORGANIK ||
Można zabrać pieniądze, majątek ale wiedzy i doświadczenia nikt nikomu nie zabierze!
Nic się nie dzieje bez przyczyny..
Dodam iż musi to być sól żelaza 3 wartościowego. Np. FeCl3 który można było kupić ( nie wiem czy nadal można ) w sklepach elektronicznych do trawienia płytek.
_________________ Cała chemia Wszystkie jej działy
Od czasu do czasu biologia i piro.
Do działów tricki, żarty etc. w ogóle nie wchodzę.
Być może że jest ja nigdy nie kupowałem. Ale już od dłuższego czasu do trawienia płytek używa się nadsiarczanu sodu. Jest w tym naprawdę świetny. Więc nie wiem jak długo będą jeszcze sprzedawać FeCl3.
A z tym tiosiarczanem to jeszcze pokąbinuje i jutro powiem co i jak
kojelny post w tym takie 2w1
Mówiłem że jutro odpiszę ale już dziś mam zadowalające efekty. Nie wiem czy to tiosiarczan ale tak mi się wydaje.
Tiosiarczanu nie mam. Ale kombinowałem i nie wiem czy go otrzymałem. Ale roztwór jest ładnie czerwony - przy większym stężeniu pewnie by krew przypominał.
Na VMC piszą żeby tiosiarczan otrzymywać z siarczanu (IV) ( dawniej siarczynu, najnowocześniej trioksosiarczanu disodu - tak tak wiem wszyscy kochamy IUPAC ) przez ogrzewanie go z siarką.
Ja zrobiłem to samo ale z siarczanem (VI) i siarką dodałem do tego siarczanu (VI) żelaza (III). Po ogrzaniu roztwór staje się intensywnie czerwony. Jak rozcieńczona krew. Czyli jakby to było bardziej stężone to pewnie by jak ona wyglądało.
Nie wiem jaki tam reakcje zachodzą dokładnie. Dodam iż wydziela się chyba też SO2 bo jest on dość wyraźnie wyczuwalny.
Bynajmniej dokładnych efektów podać nie moge bo było to jak narazie robione tylko na szybko na skalę probówkową ale prace są w toku
3 w 1
niestety roztwór ma taki kolor tylko na gorąco ... po ostygnięciu staje się pomarańczowo - zółty.
Jednak może to być wina proporcji lub zbyt małego przereagowania.
ja dam prostszy i tani. Dzisiaj próbowałem sam i super wygląda(przepis mojego autorstwa)
potrzeba:
kawa inka
farba plakatowa czerwona
zrób kawę inkę(10 łyżek wody na 1 łyżkę kawy). Wyjdzie ci brązowa ciecz. Następnie wlej ją do pojemniczka z farbą plakatową(farba musi być ciałem stałym)i wstrząśnij kilka razy. Po tym wyjdzie ci efektowna sztuczna krew.
[ Dodano: 2008-03-26, 20:43 ]
zapomniałem dodać
1. Krew ta wygląda dobrze tylko na skórze
2. NIE PIJ TEGO PRZYPADKIEM!
_________________ Chojnice, województwo Pomorskie
małe, lecz piękne
liczba ludności:ok.40000 mieszkańców
zobaczcie w google
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Budowa domów pod klucz, budowa domów jednorodzinnych, budowa domów w Warszawie Budownictwo zagęszczarki, wypożyczalnia maszyn budowlanych, zagęszczarki, kompresory,sprzęt budowlany, prace budowlane, usługi budowlane, firmy budowlane